Geen categorie

Aan het werk zonder diploma? Dit zijn de mogelijkheden

Het kan zijn dat je om wat voor reden dan ook geen diploma op zak hebt. Veel mensen die geen diploma hebben ervaren dat het lastig is om dan een baan te vinden. We kennen allemaal de standaard vacatures, waarin staat dat je minimaal hbo- of wo werk- en denkniveau moet hebben, een studie in een bepaalde richting moet volgen of een diploma moet hebben. Mijn broer zat kwam zelf in deze situatie terecht toen hij vanwege gezondheidsklachten zijn mbo opleiding Toerisme niet af kon maken. Hij wilde niets liever dan als reisgids werken op zonnige bestemmingen en mensen hun vakantie een onvergetelijke ervaring te maken. Zijn droom viel in duigen toen hij besefte dat dit hem (voorlopig) niet gaat lukken. Toen hij geen gezondheidsklachten meer had, wilde hij het liefst gelijk aan het werk. Als reisgids ging niet lukken, maar er was vast wel een andere werkgever waar hij kon werken zonder diploma, toch? Dat bleek helaas nog niet zo makkelijk te vinden. Hij was super gemotiveerd en stond te springen om eindelijk weer te kunnen werken, maar hij kreeg de ene afwijzing na de andere. Allemaal met dezelfde reden; hij had geen diploma. Herken jij jezelf in deze situatie? Hieronder staan uit ervaring van mijn broer een aantal tips hoe jij tóch aan die baan komt.

Hoe zoek je naar een baan

Waarschijnlijk heb je alle vacature websites al bekeken en zie je overal toch vereisten staan die jij niet hebt. Je kunt daarom beter op de websites van bedrijven zelf kijken of er vacatures beschikbaar zijn. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid voor een open sollicitatie, als je hier op reageert kun je samen met het bedrijf overleggen wat de mogelijkheden zijn. Voor sommige functies is een diploma sowieso niet verplicht, zoals klantenservice medewerkers, commercieel medewerkers, postsorteerder, orderpickers en andere logistieke functies. Kijk eens of je daar een vacature voor kunt vinden of stuur een motivatiebrief en je cv.

Werken in de bouw

Vaak zijn er ook functies in de bouw of in het verkeer waar je prima aan de slag kunt zonder diploma. Dit is ook waar mijn broer voor heeft gekozen. Het is totaal iets anders dan waar hij eerst voor studeerde, maar hij heeft het er goed naar zijn zin. Bij Binck kon hij als timmerman aan de slag en er wordt zelfs gekeken of hij door kan groeien naar een andere functie. Dit is ook een goede tip als je nu nog zonder werk zit. Probeer het gewoon eens bij een functie of bedrijf waar je normaal gesproken niet direct voor zou gaan en bespreek wat je doorgroeimogelijkheden zijn. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om intern opgeleid te worden.