Hoe wordt papier van hout gemaakt?

Iedereen leert van jongs af aan al dat papier van hout wordt gemaakt. Het is een van die feitjes waarmee je een kind totaal versteld kan doen staan, dus het is niet zo gek dat bijna iedereen dit vroeg leert. Zo groeien wij op, wetend dat dit zo is. Het lijkt dan ook helemaal vanzelfsprekend voor ons, maar we staan niet zo snel stil bij hoe het nou precies gemaakt wordt. Wat is nou het proces van boom tot een A4'tje? 

Cellulose

Het belangrijkste onderdeel van een boom waarvan papier gemaakt wordt, heet cellulose. Het is een onderdeel van de plantaardige cel die in eigenlijk elke normale plant te vinden is, maar in hoge concentraties gevonden wordt in bomen. Overigens worden andere materialen zoals bijvoorbeeld cellofaan hier ook van gemaakt. Toch is de belangrijkste toepassing hiervan het feit dat je er papier van kan maken. In principe kan je dit zelf thuis ook uit een plant vervaardigen, maar het papier waar wij op printen en schrijven is natuurlijk in een fabriek gemaakt.

Welke bomen?

Sommige bomen zijn uiteraard beter geschikt dan andere bomen. Niet elke houtsoort heeft dezelfde eigenschappen, en de eigenschap waar men naar op zoek is om papier te maken is het hebben van veel cellulose. In de regel heeft zachthout, bijvoorbeeld dennenhout, het grootste gehalte cellulose. Een bouwmateriaal zoals Douglas hout zal je minder snel zien als oorsprong van papier. Het gebeurt wel, maar dan hebben we het over het algemeen over dunnere soorten papier, zoals toiletpapier. Het grootste gedeelte van het papier wat wij gebruiken is karton en gewoon printpapier, dus zachthout wordt het vaakst gebruikt.

Het proces

Er wordt een pulp, een soort soep, gemaakt van het hout van een boom. Naast dat deze flinke bak met pulp veel cellulose bevat, zit er ook veel lignine in. Dit is de stof die de gedeelten cellulose aan elkaar bindt. Zodra de lignine uit het mengsel is verwijdert, is de cellulose klaar om verwerkt te worden. Dit verwijderen gebeurt door verschillende chemicaliën toe te voegen. Door de reactie die ontstaat scheidt het lignine zich van de cellulose. Vaak wordt er dan ook nog bleek toegevoegd, want anders zou al ons papier op van die oude perkamenten lijken. Overigens kan het papier natuurlijk in alle kleuren gemaakt worden. Door de pulp zonder lignine op verschillende manieren droog te maken, en in vorm te spuiten wordt uiteindelijk papier gemaakt.

Nu kan jij tenminste aan het kind waar je dit feitje aan vertelt ook nog eens reageren op de onvermijdelijke "waarom?"!