Is een elektrische hybridefiets ook iets voor jou?

elektrische hybridefiets

Lekker op de fiets naar je werk, boodschappen doen of gewoon een dagje weg. We houden ervan! Maar we houden niet van tegenwind. En helaas heb je daar in Nederland vaak mee te maken. Het lijkt wel of de wind altijd de verkeerde kant op waait als jij gaat fietsen. Je hoeft je daardoor niet meer te laten tegenhouden. Een elektrische hybridefiets is het antwoord. Dankzij deze fiets kun je, ook met tegenwind, heerlijk fietsen en genieten van de omgeving. Even je hoofd leegmaken op de terugweg van je werk of al je boodschappen binnenhalen.

Wat is een elektrische hybridefiets?

We kennen allemaal de elektrische fiets, een fiets met een motor die je ondersteuning geeft bij het fietsen. Een zogenoemd zetje in de rug. Een elektrische hybridefiets doet precies hetzelfde, toch zijn er verschillen. Het grootste verschil zit ‘m in het lichtere frame. Een gewone elektrische fiets kan nog best wel zwaar zijn. Daar merk je onderweg weinig van, maar als je stopt of juist op wilt stappen, kan dat nog wel eens lastig zijn. Ook zit je op een elektrische hybridefiets wat sportiever. Het is meer een fiets voor de langere afstanden dan een stadsfiets.

Altijd wind mee op de fiets

Wie wil dat nu niet? Ik weet nog dat ik vroeger, tijdens mijn dagelijkse ritjes naar en van school (8 km op een gewone fiets, zonder versnellingen, met terugtraprem) samen met vrienden wel dacht over een “windmeetunnel”. Een tunnel onder de weg waardoor je altijd wind mee zou hebben. We vonden dat (natuurlijk) een briljant plan, maar besteften wel dat de kans op zo’n tunnel nihiel was. We hadden toen ook nog niet kunnen denken dat er elektrische fietsen zouden worden uitgevonden. Nou ja, elektrische hybridefietsen dan, ook voor jonge mensen. Er bestonden natuurlijk wel fietsen met een motortje, maar daar wilde je natuurlijk niet op gezien worden.

Iedereen op een elektrische fiets

Het is nu eerder regel dan uitzondering dat je elektrische (hybride) fietsen ziet in het straatbeeld. Jongeren, ouderen en iedereen ertussen heeft tegenwoordig zo’n fiets. En dat is niet zo gek, ze maken je dagelijkse rit een stuk gemakkelijker en de modellen zijn ook nog eens mooi. Ook de prijs is steeds aantrekkelijker geworden. Het maakt (bijna!) niet meer uit of je gaat voor een gewone fiets of een elektrische (hybride) fiets. Het enige waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst op een elektrische fiets stapt is de snelheid. Goed oefenen blijft belangrijk