Tips & adviezen voor een veilige vaardag

reddingsvest kopen

Ga je met je partner, je gezin of met je vrienden een dagje uit varen? Dan is het natuurlijk belangrijk om er een gezellige, maar zeker ook een veilige vaartocht van te maken!

Zorg voor voldoende reddingsspullen

Wie veilig het water op wil, moet voorbereid zijn op noodsituaties. Tijdens het varen kan er van alles gebeuren. Voor elke opvarende een reddingsvest kopen is van belang. Een reddingsvest kopen kan je leven redden als je boot zinkt of zich een calamiteit voordoet. Naast een reddingsvest kopen heb je aan boord ook een of meer reddingsboeien nodig en een compacte brandblusser. Zo ga je goed voorbereid op weg!

reddingsvest kopen

Houd je aan de basale vaarregels

Op het water gelden er, net als in het wegverkeer, basisafspraken waar je geacht wordt je aan te houden als je veilig wilt varen. Houd bijvoorbeeld zoveel mogelijk rechts op het water (dus: stuurboord). Zo kun je op een veilige manier tegemoetkomende schepen laten passeren. Ga dus niet midden op een rivier of meer varen, maar houdt zoveel mogelijk stuurboord aan.

Verder geldt op waterwegen dat vrachtschepen altijd voorrang hebben op de pleziervaart. Waarom? Heel simpel: vrachtboten zijn groot en log, waardoor ze op het water minder goed kunnen uitwijken of vaart kunnen minderen. Een andere belangrijke regel is dat je niet te dicht voor grote schepen moet gaan varen. Met name grotere vrachtschepen hebben een dode hoek die wel 350 meter lang kan zijn. Ga je vlak voor zo’n boot varen, dan heb je een grote kans dat de schipper achter je jouw jacht niet ziet. Met alle nare gevolgen van dien! Vaar ten slotte niet te snel, zorg voor goed zicht om je heen en zorg er ook voor dat je navigatieverlichting aan boord hebt voor als je ‘s avonds vaart.

Zorg dat je de vaarregels & de betekenis van borden en boeien kent

Wil je echt veilig het water op? Dan is het noodzakelijk dat je niet alleen de belangrijkste vaarregels kent, maar ook weet wat borden, boeien en bepaalde symbolen betekenen die je tijdens een vaartocht tegen kunt komen. Het beste kun je een vaarbewijs halen, zodat je alle basiskennis hierover leert en weet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *