Geen categorie

Wat is een Expo?

Een expo, ook wel een wereldtentoonstelling genoemd is een grote internationale expositie die sinds 1851 gehouden wordt. Het wordt elke keer in een ander land/stad gehouden en de deelnemende landen geven een beeld van hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkelingen.

Geschiedenis van de Expo

De wereldtentoonstellingen, ook wel expo genoemd, zijn ontstaan uit nationale exposities die sinds 1756 gehouden worden. De Expo’s zijn altijd gefocust op vooruitgang en groei. Veel nieuwe innovaties zijn hier tentoongesteld zoals bijvoorbeeld de telefoon, de auto en de platenspeler. De Expo’s hadden als doel om internationale handel te bevorderen. Ook werd het evenement gezien als een methode om te laten zien hoe goed jouw land wel niet was.

Wat is er op een expo te zien?

Expo’s hebben geen duidelijk inhoudelijk kader. Veel is mogelijk, van handelsbeurs tot pretpark en alles daar tussenin. Deelnemers bepalen zelf wat ze tentoonstellen en doen. Wel zijn er twee belangrijke voorwaarden: 1) de tentoonstelling moet plaatsvinden op een afgesloten terrein 2) de tentoonstelling moet vooruitstrevend zijn.

Doet Nederland mee aan Expo’s?

Ja, sinds 1910 doe Nederland aan elke expo mee. Ook dit jaar is Nederland weer van de partij. Ze zijn te vinden op de Expo 2020 in Dubai! Nederland heeft dit jaar als thema ‘Uniting Water, Energy and Food’, ze willen daarmee laten zien waar wij als klein land goed in zijn. Veel Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisatie maken onderdeel uit van het Nederlandse paviljoen.

Wat is uniek aan een Expo?

Expo’s zijn unieke aangelegenheden. Eens in de vijf jaar wordt een universele expo gehouden. Dit jaar wordt de expo van 2020 gehouden in Dubai. Er doen meer dan 200 landen mee aan de expo, een uniek moment om verschillende culturen te ontdekken, en dat allemaal op 1 plek! Het verleden heeft bewezen dat een expo altijd is blijvendst achterlaat bij de host stad. Zo zijn de Eiffeltoren in Parijs en het Atomium in Brussel overblijfselen van de wereldtentoonstellingen die de vorige eeuwen in deze steden gehouden zijn.