Wat is er nodig om je rijbewijs te halen? 

Om een auto te mogen rijden in Nederland heb je een rijbewijs nodig. In deze blog worden alle benodigdheden daarvoor op een rijtje gezet. Voor je rijbewijs ben je afhankelijk van het CBR. Zij regelen namelijk alle zaken rondom de administratie van het rijbewijs. 

Het CBR 

CBR staat voor het centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen en zijn in Nederland een monopolie als het gaat om het afnemen van rijexamen voor personen en goederenvervoer. Omdat iedereen die een rijbewijs te maken krijgt met deze organisatie lopen de wachtrijen soms aardig op. Het is goed om ver van tevoren de benodigde testen in te plannen.

Wat heb je nodig? 

Voor het rijbewijs heb je lessen nodig. Hiervoor moet je een instructeur kiezen die rijles kan verzorgen in jouw omgeving. Hiervoor zijn soms ook deals verkrijgbaar. Naast een rijlesinstructeur heb je een theorie-examen nodig om te mogen afrijden. Na het halen van de theorie heb je nog anderhalf jaar om je praktijkexamen te halen. In de praktijkexamen maak je met een examinator een rit waarin je kan laten zien hoe je rijdt. De examinator van CBR bepaald dan of je bent geslaagd of niet.  Sommige instructeurs kiezen ervoor om een tussentijdse toets te doen waarin het examen wordt geoefend en de speciale verrichtingen worden uitgevoerd. Daarnaast heb je ook nog een gezondheidsverklaring nodig om aan te tonen dat je aan de voorwaarden voldoet om legitiem een auto te mogen besturen.  

Wat zijn de kosten? 

De meeste mensen hebben tussen de 25 en 40 lesuren nodig om klaar te zijn voor het rijexamen. De gemiddelde prijs per les is 42 euro. Dit zou gemiddeld op 1.638 euro uitkomen voor rijlessen. Dit is de grootste kostenpost. Verder heb je de volgende onderdelen nodig: 

  • Theorie-examen voor 37 euro
  • Praktijkexamen voor 120 euro
  • Gezondheidsverklaring voor 39 euro
  • Rijbewijs aan vragen voor 40 euro 

Deze kosten van praktijk en gezondheidsverklaring maakt de rijlesinstructeur over naar het CBR, meestal komen er dan nog kosten bij voor de auto tijdens het examen of administratie kosten. In totaal kost een rijbewijs gemiddeld 2.755,85 euro. Dit is een vrij fors bedrag maar hou het doel uiteindelijk in je hoofd. 

Het uiteindelijke doel

Uiteindelijk ben je mobiel en kan je de wereld over reizen met het autootje. Ook kan je zakelijk rijden of ben je flexibeler met een gezin. Helemaal als je een echte autoliefhebber bent is een rijbewijs een must. Zo kan je bijvoorbeeld in een Volkswagen ID3 of een Skoda Enyaq rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *